Célok és kihívások az Alapítvány előtt

2020.09.01.

2020. júniusától Sebestény Ferenc DLA építész tölti be az MDKA kuratóriumának elnöki tisztségét.

 

2020. júniusától Sebestény Ferenc DLA építész, a BME ÉPK Rajzi és Formaismereti Tanszék tanszékvezető-helyettese tölti be a Magyar Design Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét. Az Alapítvány előtt álló kihívásokról és célkitűzésekről így foglalta össze gondolatait:

„A design ma már nemcsak egy kreatív, formára, funkcióra és esztétikára érzékeny szűk réteg magánügye, hanem nyitott és átélhető szemléletmód, mely az egyoldalú termék és szolgáltatás használaton túlmenően aktív közreműködést, tartalomlétrehozást, a környezet és a tudat alakításának, a világ fejlődési irányába való beleszólásnak a lehetőségét kínálja mindenki számára. Felmérve a design jövőformáló erejét kézenfekvő, hogy elkötelezett képviselői intenzívebb kommunikációt szorgalmaznak a szakma, a társadalom és a döntéshozók között, nagyobb beleszólást a közeli és távolabbi jövőt alakító stratégiai kérdésekbe.

A design gondolkodás ma az innováció, fenntarthatóság, szociális és társadalmi érzékenység, digitalizáció és mesterséges intelligencia fogalmi környezetében definiálható, s mint ilyen, áthatja privát és közösségi életünket, tárgyiasult és virtuális világunkat. A design identitásának újrafogalmazásával, szemléletformálói tudatra ébredésével Alapítványunk is új kihívások és feladatok előtt áll. Célunk, hogy hazai és nemzetközi szervezetekkel, szakmai partnerekkel közös programok révén segítsük ezt az új szerepvállalást. Hisszük, hogy a design innovatív, környezettudatos, és társadalmilag is érzékeny gondolkodása fenntartható jövőnk záloga.

Az életünkben hirtelen feltűnt járvány és a vele megjelenő változások még sürgetőbben fordítják figyelmünket a személyes és globális problémák felé, melyeknek sokszor azonos a gyökerük. A ma és a holnap designja egy közös gondolkodás a jövőről. A design értünk van.”