7Design kiállítás _Design Hét 2020

Kiállítók

A Magyar Design Kulturális Alapítvány „7DESIGN” című kiállítása a 2020-as Design Hét eseménysorozat részeként a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Andrássy úti kiállítótermében 2020 október 5-től 15-ig került megrendezésre. A vírushelyzetre tekintettel maga a menyitó nem lehetett nyilvános esemény, de a kiállítás az online megjelenés mellett egyénileg látogatható volt.

A kiállítás kurátora – Nagy Alexandra – és a szervezők koncepciója szerint a kiválasztott alkotások a magyar formatervezés és tervezőművészet egy kortárs szegmensét mutatják be a design 7 szakterületéről válogatva – erre utal a kiállítás címe is. A hazai kortárs iparművészet és tervezőművészet jeles képviselői – egyének, alkotó teamek mutatkoznak be műveikkel, átfogó projektekkel, tervekkel.

Megköszönöm Nagy Alexandra alelnök kurátori és Soltész Melinda kiállításszervezői munkáját, az MKISZ kollégáinak a kiállítás megrendezésében nyújtott segítségét, a Design Hét, az NKA, a Hungart, és az EMMI támogatását. Szakmai programunk megvalósítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

A kiállítást , valamint a megnyitóról készült rövid tudósítást ajánlom szíves figyelmükbe,

Sebestény Ferenc DLA építész
az MDKA elnöke

Juhász Ádám (Adamlamp)

MODULAR FACETED LIGHT, 2020

Moduláris felépítésű hajtogatott elemekből felépülő világítótestek. 50 cm átmérőjű gömb lámpa. 252 db hajtogatott elemből készül, összesen 7+2 különböző alkatrész sorolásából CNC kivágással és stancolással, majd kézi összeszereléssel. Alapanyag: fehér opál polipropilén, víztiszta polikarbonát. A szerkezet és az egyes elemek felépítése úgy lett tervezve, hogy minél jobban áteressze a fényt, így kitűnően alkalmas legyen általános világításnak. Vékony átvilágítható fehér alapanyagból készül, belül átlátszó szerkezettel.

Babos Pálma

Váza, pohár, alátét, 2019

Mázas és biszkvit porcelán; 1350 °C. Porcelán munkáim alapját a 3D tervezés és a hozzákapcsolódó 3D modell-nyomtatás adja. A tárgyat számítógépen megtervezem majd műanyagból kinyomtatom egy 3D printerrel. Ebben az esetben nem kerámia anyagot nyomtat a gép. Az ilyen módon létrehozott műanyag modellt átfordítom a hagyományos porcelán készítés munkafázisainak láncolatába. Ebben az esetben a teljes technológiai sorban a modell készül a hagyományostól eltérő módon. A 3D tervezés és nyomtatás alkalmazása új megjelenést eredményez a porcelán tárgynak. Az így létrehozott tárgy magán hordozza a 3D eszköznek a nyomát. A technikából adódóan nő a modell pontossága és égetési stabilitása, ami új formákat eredményez.

Bánáti János (Mókaműhely)

MEDUZA bútorcsalád, 2019-2020

Az ülőbútorok támaszfelülete rétegelt falemezből, trapéz ill. háromszög alakú elemekből áll. Az összeépítéssel egy ergonomikus kagylóforma támaszfelület alakul ki, amit fa vagy fém lábakra állítva egy viszonylag kényelmes ülőbútort kapunk. A komfortosságot a kárpitozott ülőfelület biztosítja. Kis szériában, közepesen felszerelt gyártóműhelyekben is elkészíthetők a bútorok, amelyek anyagtakarékosak, így könnyűek. Az azonos szerkezetű konstrukció mellett sokféle karakterben megjelenhetnek, így bővítve a választékot.

Lelkes Péter

Beépíthető sörfőző, 2018

A beépíthető sörfőző lehetővé teszi, hogy bárki főzhessen otthon akár 10-10 liternyi sört. Ehhez ma sokféle recept és alapanyag érhető el. A félautomata vezérlésű sörfőző két részből áll, elöl a cefréző-főző üst, mögötte a hűtőtartály helyezkedik el.

Csala Zsuzsanna

Op-art kollekció, 2013

Az Op-art kollekciómat, az optikai művészet által vizsgált mozgás, a fény és az optikai jelenségek összefüggéseinek kutatása inspirálta. Célom az volt, hogy az 1960-as években elterjedt op-art – mint képzőművészeti irányzat – alapgondolatát mutassam be egy hétköznapi tárgyegyüttesen. Törekedtem az üveg és a fény kölcsönhatásának, illetve az ólomkristály fénytörése által keltett érzékcsalódások bemutatására. Mindezt úgy, hogy még az ivó és tároló funkciónak is tökéletesen megfelelő termékcsaládot hozzak létre. A 24%-os ólomkristályból készült termékcsalád, hagyományos szájfúvásos, kézi technológiával készült. A fényes olive csiszolatok hagyományos kézi csiszolással készültek és optikailag kicsinyítő és sokszorosító hatásuk miatt érdekesek. A matt vonalhálót, szakmai nyelven reifliket, az egyenletes kivitelezés, a precizitás és a szabályosság miatt automata, számítógép vezérelt csiszológép csiszolta.

Csizmadia Zsolt

ELLIPSE kollekció, 2009 – CAFE bútoregyüttes, 2011

Ellipse kollekció: Mint neve is mutatja az ellipszis geometriai eleganciáját felhasználó formai megoldások különböző funkciójú mobiliákon. Az akrilkötésű ásványi lapok (ÁDH) tulajdonságaira tervezett bútoregyüttes. Nagyvonalú formai megoldásait és anyaghasználatát a thermoforming technika optimális kihasználása ihlette.

CAFE bútoregyüttes: A CAFE Design részére tervezett fogadótéri bútoregyüttes. Gömb alapformából kiindulva csonkolással létrehozott, thermoforming technológiával készült festett korpuszok. Rozsdamentes acél és üveg kiegészítő elemekkel, kárpitozott karfával és párnázattal.

Darabos Anita

Pohárkészlet, 2015

2dl űrtartalmú, masszív tartós arányok, falvastagság, anyagválasztás. Tartós időtálló darabot szerettem volna létrehozni. Könnyen tisztítható, vastag jéggel az alján, igy stabil nem borulékony. 1 centivel nagyobb átmérővel, füllel sör fogyasztáshoz ajánlott. Háztartási felhasználásra javasolt készlet. A szekrényben a polcon gyakran viaskodnak a poharak, nem férnek el. Összekoccannak, kicsorbul a szájuk, megkopnak, ahol érintik egymást. Mindegyik helyet követel magának. A különböző növények egy cserépben növekedve, egymástól próbálják elvenni a helyet. Gyökerükkel foglalják a területet. Ha azonos növények vannak egy cserépben, azonos távolságra, akkor azonos gyökér területet növesztenek. Az én poharaim is ezeket a szabályokat próbálják követni. Vigyázva egymásra.

Fábry János

Hutakész váza, belső űberfangos, 2012

A 2012-ben készült alkotások ipari sorozatgyártásban megvalósíthatók, a bemutatott tárgyakat többször, sok színben újragyártottam, az általam kitalált alapötletekből üvegplasztikákat is készítettem és készítek. A bemutatott tárgyak jó minőségű üvegolvadékból team munkával jöttek létre. Általában profi mesterszakmunkás üvegfúvókkal dolgozom. Nagyon fontosnak tartom az elkészült üvegtárgyak tökéletes visszahűtését, feszültségtelenítését.

 

Gothárd Erzsébet

ASZIMMETRIKUS HULLÁM II., 2020

ASYMMETRIC WAVE vonalmegvilágítású ledes függesztett lámpatest. 5 mm vtg. vákuum formázott LED-es plexiből készül, melyben aszimmetrikusan kúpos ívben meghajlított két palást összeforgatott armatúrája eloxált Alu LED-es sínre van szerelve. Függesztéke vezeték nélküli speciális függeszték, mely a téglalap alakú eloxált ALU alaplapra szerelt eloxált ALU adaptert rejtő Vario 30-08 profilba van rejtve. A LED szalag 20 wattos tej-plexi takarólemezes kialakítású, befoglaló mérete: 46 x 23,5 cm + 90-120 cm.

Jermakov Katalin (Mana Ékszerstúdió)

MANA Kollekció, 2017-2020

Célom olyan ékszersorozat létrehozása volt, amely a hagyományos aranyműves ékszerek csoportját egyesíti a kortárs design irányelveivel, és olyan, kifejezetten sorozatgyártásra kifejlesztett, mindenki számára elérhető minőségi tárgyakat eredményez, melyek személyessé tehetők azáltal, hogy mindenki a saját alkatához, formakedveltségéhez igazítva viselheti. A sorozat ékszerei olyan erőteljes térformákra épülnek, melyeknek köszönhetően a tárgyak több irányban hordhatók, újabb és újabb nézeteket és karaktereket mutatva. Minden forma egy következő ékszeren folytatódik, ezáltal olyan komplex rendszer jön létre, melyben az elemek szabadon variálhatók.

 

Kanics Márta

Ikatwave jacquard doublé lakástextil és párna kollekció, 2017

Maartka textil.design lakástextil kollekciókban tetten érhető a tradíció és a kortárs design kapcsolata. A textilminták alapját a népi szövés technikák és népi motívumok újraértelmezése adja. Az ikatszövés struktúrájának léptékváltása, a színoldalra szedett minta szállebegésének geometrikus mintaképe és a szűrminta digitális átalakítása közelebb hoz bennünket a saját hagyományainkhoz. Jacquard doublé szövet a szövéstechnológiának köszönhetően kétszínoldalas anyagot eredményez, ami lehetőséget biztosít a variálhatóságra, a színekkel való játékra. A tradicionális mintakincsből táplálkozó, de kortárs formanyelvbe illeszkedő minták a modern enteriörökben megteremtik a harmonikus kapcsolatot tér és ember között.

Kele Sára

BRUNO zsúrkocsi, 2019

A BRUNO kollekció részeként született ez a zsúrkocsi. A kollekció koncepciója olyan évszázados hagyományokat tiszteletben tartó, magas minőségű, generációkon átívelő bútorokat készítsünk, melyek ugyanakkor jól illeszkednek modern terekbe.
A zsúrkocsi egy art deco archetípus modern átdolgozása. A sárgaréz elemek is a kor hangulatát idézik. A hagyományos asztalosipar mesterfogásaihoz visszanyúlva e kisszériás bútorkollekció ötvözi a kézműves-művészi hagyományokat és a mai kisszériás gyártás technikai lehetőségeit. Kiemelkedő színvonalú kivitelezésük Kruppa Levente és Zombory György asztalosmesterek keze munkáját dicséri. A bútor tömör tölgyfából készült, újrahasznosított anyagokból dolgozva.

Monori Anita

Porcelán tányér és kínáló tál szett, 2020

A bemutatott kollekció: 5 darabos tányér szett, plusz egy ezt kiegészítő 4 darabos szervírozó tál szett. A kollekció létrehozásakor a CNC marást – mint digitális technológiai eszköz használatát – ötvöztem a porcelán tárgykészítés hagyományos munkamódszerével. Ezt a kollekciót az MMA Ösztöndíjprogram 1. éves munkájaként készítem. Fontosnak tartottam, hogy megjelenjen a tárgyakon a technológiai eszköz „nyoma” is amelynek bevonásával készül, így amellett döntöttem, hogy egy megadott minta alapján – részben simára dolgozott felületet alakítok ki, részben pedig a cnc maró „nyomait” láttatva – a nagyoló lépéseket „meghagyom” és ezzel a metódussal alakítok ki a tárgyakon a dombormintát.

Oláh Sándor

“Mobil terasz”, 2017

2017-ben az Anna Amelie divatmárka számára készítettem egy design eseményre. A feladat az volt, hogy a kicsi alapterületű showroom előtti utcarészen olyan innovatív teret hozzak létre, ahol méltó módon lehet fogadni a vendégeket. A koncepcióm az lett, hogy natúr ipari járórácsokból konstruálok és markánsan elhatárolok vele egy modulárisan variálható hosszúságú, szélességű teret, amelynek kontrasztjaként az asztallap egy nagy szelet fűrészelt (kefélt) fa bárhova leszúrható lábakra helyezve.

Selján Márk

SIMPLE SHOT csúzli, 2014, 2019

A SIMPLE SHOT csúzlijai a hagyományos fogásokat alkalmazzák. Azokat, amelyeket generációk óta használunk. Minden csúzli kézi készítésű változatban kezdi, majd szkennelés és 3D nyomtatás során tökéletesítjük a prototípusokat. A fotogrammetria biztosítja, hogy a magas minőségű kézi munkával előállított részletek ne vesszenek el a gyártáselőkészítésben, a 3D nyomtatás pedig lehetővé teszi, hogy egyszerre, a világ több pontján is tudjuk tesztelni az egyes változatokat.

Szentgyörgyi Szandra

Szivárvány lámpa, 2020

A Szivárvány lámpa egy izgalmas szín-fény játék effektusokra épülő, otthoni használatra szánt világítótest. Az egymás elé felfűzött színes üveglapok alkotják a lámpaernyőt, amely fény hatására új színtartományokat jelenít meg. A lámpa kétféleképpen alkalmazható: lábon állva asztali világítás, felfüggesztve pedig mennyezeti lámpa. A tervezés során a gazdaságos gyárthatóság és a variálhatóság volt a fő szempont. A koncepció egy elemes rendszer megalkotása, amelyet a felhasználó önállóan képes összeszerelni. A lámpa vázát képező tartó elemek lézervágott ipari technológiával készültek. A lámpaernyő elemeit pedig az üveggyárakban fellelhető maradék mintadarab üvegek alkotják.

Tongori Szilvia

Hiking Hungary Multitool – mobil applikáció, logó, arculat, brand, webdesign, 2018

A tervezés fontos elve volt a CALM technology szellemisége: az ember fókuszában nem a gépre szánt figyelem, hanem a saját alaptevékenysége áll. Működik, de ehhez nem kell egyfolytában figyelni – ha kell, ránézek; ha nincs rá szükségem, marad a táskámban. A felhasználót abban kell segítsük, hogy minél teljesebben élje meg a kirándulást, a természetet: gond esetén gyorsan találjon megoldást, ne kössük le a figyelmét feleslegesen. A cél egy átfogó, csak a szükséges információt tartalmazó, a felmerülő lehetséges problémákra választ adó, de mindezzel együtt egyszerű, könnyen kezelhető applikáció létrehozása volt.

Üveges Péter

SWES D-1001 búvárlámpa, 2017

SWES D-1001 búvárlámpa (dive light), melyet a SWES Technology Kft. 2017 óta gyárt és forgalmaz. (hosszúság: 280, magasság: 150, szélesség: 110 mm) anyaga döntően műanyag, az energiacella magnézium és speciális szén. A SWES D-1001 búvárlámpa energiacellája háromszög alakú, így a „cápa” formavilágával lett megtervezve az eszköz.

Vágó Szilvia

TACTILANE kollekció, 2012

Tapintáson alapuló, kikapcsolódást szolgáló tárgy vakok számára. Anyaga: Mázas, homokfúvott porcelán. A TactiLane egy olyan – vakok számára tervezett – organikus, interaktivitást kínáló, tenyérben vagy két kézben forgatva megismerhető, felfedezhető tárgyak csoportja, melyeken meghatározott vonalrendszer vezeti körbe a kezet. A sima porcelánfelület tapintását homokfúvással kialakított, eltérő magasságú-mélységű, mázas-mázatlan felületek bontják meg, ezek szolgálnak a taktilis séta útvonalául.

Veress Attila

PANBOO, 2018

Kizárólag Pirotechben gyártott edények gyűjteménye, es ez a világ első és egyetlen edény gyűjteménye, amely minden hőforráson működik, a mikrohullámtól az indukciós főzőlapokig. Kiváló teljesítménye garantálása, ugyanakkor jelentősen csökkenti a főzési időt, a hő gyors diffúziójának köszönhetően. A 100% -ban természetes anyagokból készített kollekció a természetet, a helyi kulináris hagyományokat és az évszakos alapanyagokat helyezi előtérbe. Az időtlen kialakítás, a magas színvonalú és környezetbarát előállítási módszerek környezetbaráttá teszik a Panboo-t, hozzájárulva a fenntartható életmódhoz.

Patkós Luca, Húnfalvi András (Flying Objects)

ORENDA szívószál, 2019

Az Orenda Eco egy aktuális problémára ad alternatívát: a műanyag szívószálak betiltása világszerte folyamatban van, azonban a helyébe lépő papír alapú szívószálak nem váltak be. Az Orenda szalmából készült szívószálai azonban jól használhatóak: nem áznak el, ugyanakkor organikus, természetesen lebomló anyagból vannak. Feladatunk ennek a terméknek a teljes arculat és csomagolástervezése volt. A cél egy olyan könnyen gyártható, környezetbarát csomagolás létrehozása volt, amely figyelemfelkeltő, trendi és kiemelkedik a hasonló termékek közül.

Soltész Melinda

”ÁLDOMÁS” boroskészlet magyar borok számára, 2014

Az „áldomásivás” szokását és a történeti magyar üvegfúvó hagyományokat-, eljárásokat (testből húzott, folytonos szár, szárfolytonos talp, csiszolt szájperem és dugó, dugóba foglalt levegőbuborék, stb…) alkalmazva tervezte meg a tárgycsoportot. Vendéglátóipari és otthoni felhasználásra készült termék megfelel a kor követelményeinek: lekerekített formái megvédik a sérülésektől, a szár vastagsága is szándékos: ez a vastag szár nem fog eltörni senkinek a kezében, stabil tartást eredményez a kehelynek. Mosogatógépben is tisztítható a magas fénytörésű kristályüveg (ólommentes kristály). Az egész készletre jellemzőek a harmonikus, kerekded, lágy formák, melyek a bort is megfelelően láttatják, illatolják, szellőztetik

Co & Co Designcommunication Kft.

TEQBALL, 2015

A Teqsportok lelke az asztal; egy forradalmian új sporteszköz, amely több mint két évnyi tesztelés, kutatás és fejlesztés eredményeként nyerte el innovatív és kifi- nomult formáját. A térfeleket elválasztó háló szilárd és ellenálló, így a labda visszapattan róla, lehetővé téve a folyamatos játékélményt. Összhangban a hivatalos teqball szabályokkal, a Teq ONE asztal felépítése lehetővé teszi, hogy a szerencse vagy a véletlen semmilyen formában ne befolyásolhassa a játékot; a játékosok kizárólag tudásukra és képességeikre hagyatkozhatnak.

Bokor Gyöngyi, Csizmadia Zsolt, Mihalkovics Edina

HISTHEORY társasjáték, 2019

A HISTHEORY játékkal könnyen modellezhetünk alternatív társadalmakat, fontos következtetéseket vonhatunk le történelmi és politikai eseményekről, miközben próbára tehetjük logikai, kritikai és empatikus képességeinket is. A HISTHEORY segíti a különböző nézőpontok megértését, a konszenzust és a csapatmunkát, de az alaposan kidolgozott játékszabályok és pontozási rendszer a versenyszerű játékot is lehetővé teszik.

Maform Kft.

VELOCLASS, Kerékpáros forgalomszámláló rendszer, 2018

A VELOCLASS egy kerékpáros utak mellé telepíthető forgalomszámláló rendszer, amely új technológia felhasználásával pontosabb, részletesebb méréseket enged meg alacsonyabb telepítési és karbantartási költségek mellett. A rendszer oszlopai kaput alkotnak a bicikliút vagy járda két oldalán. Az ezen a kapun áthaladó kerékpáros és gyalogos forgalmat képes megkülönböztetni egymástól, valamint az áthaladás irányát is képes meghatározni. A mérőrendszer 4 oszlopból áll, két jeladó-szenzor oszlopból, és két visszaverő oszlopból.

Miklósi Ádám

Slē szánkó, 2019

A Slē inspirációjául a hajlított rétegelt lemez, mint anyag és szerkezet szolgált, aminek köszönhetően mind funkciójában, mind esztétikájában innovatív terméket sikerült létrehozni. A tervezés során szerettem volna egy olyan szánkót elkészíteni, mely egyaránt alkalmas gyerekek és felnőttek számára is. Olyan formavilágot álmodtam meg, amely kellően játékos, ugyanakkor egy skandináv bútorhoz hasonlóan letisztult és minőségi megjelenést kölcsönöz felhasználója számára.

Nagy Alexandra (Paqart design)

Kozmetikai termékek, 2014-2020

Kozmetikaipari termékek csomagolás tervei, formai és grafikai megoldások egységes arculat kialakítása.
Megbízó: Ilcsi Szépíto Füvek Biokozmetikai Kft.

Flakon tervezési pályázat, India.

Anaconda professzionális kozmetikai termékcsalád teljes arculata. Megbízó: PL Beauty Kft.