BEDA Nemzetközi konferencia, Oodi Helsinki, Finnország

2019.12.05.

The Bureau of European Design Associations 2019 december 5-én „Successful Europe. How can Design Serve?” címmel rendezett nemzetközi konferenciát.

A BEDA (The Bureau of European Design Associations) 2019 december 5-én „Successful Europe. How can Design Serve?” címmel rendezte meg azt a nemzetközi konferenciát, melyre hivatalos tagjain kívül számos európai és Európán kívüli design szervezet, designer, építész, ill. érdeklődő jelentkezését is fogadták.

A BEDA jelenlegi elnöke, Päivi Tahkokallio és a vezető testület tagjai komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy erősítsék a szervezet és az Európai Unió közötti párbeszédet, keressék a vélemény- és információcsere, a közös programalkotás lehetőségeit. Az esemény helyszíne Helsinki méltán világhírűvé lett központi könyvtára, az éppen egy esztendeje megnyílt Oodi épülete volt, mely intézmény szellemisége, nyitottsága, innovatív működése, térszerkezete, belsőépítészeti megoldásai önmagukban is a társadalom szemléletének formálására képes design szimbóluma lehetne. A konferencia három kiemelt fő témája: A klímaváltozás és körkörös gazdaság; A digitalizáció és mesterséges intelligencia; valamint Európai közös értékeink. Az előadások és a workshop is e témák köré épültek, folyamatosan hangsúlyozva az európai politika, döntéshozatal, valamint a design szakma párbeszédének, közös gondolkodásának szükségességét, lehetőségeit, a közös felelőség súlyát. Finn kormányzati politikusok, európai uniós képviselők (volt bizottsági elnök), valamint a design jeles képviselői osztották meg tapasztalataikat, nézeteiket a témában.

Fotók: Sebestény Ferenc