XXI.Századi Alteregók kiállítás 2013-2014.

Lelkes Lászlónak 1973‐ban Pest és Buda egyesítésének 100. évfordulója adta az ötletet egy fotós visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készített „új” fotókat.

Nemzeti Kulturális Alapprogram Vizuális Művészetek Kollégiuma

Szakmai beszámoló/21. századi alteregók kiállítás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisztelt Vizuális Művészetek Kollégiuma!

A Magyar Design Kulturális Alapítvány nevében szeretném megköszönni a 21. századi alteregók kiállítás létrehozásában nyújtott pályázati támogatásukat.

A kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban 2013.12.12‐től 2014.01.20‐ ig volt megtekinthető. (A kiállítás sikere miatt január 12‐ről 20‐ra hosszabbította a FUGA a kiállítás időtartamát). A HG ajánlója december második hetében az első helyre tette a kiállítást.

A kiállítás szakmai és közönségsikerét számos cikk, ajánló és rádiós interjú mutatja, valamint az a több mint 500 látogató, aki 2014. január 20‐ig megtekintette a kiállítást.

Lelkes Lászlónak 1973‐ban Pest és Buda egyesítésének 100. évfordulója adta az ötletet egy fotós visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készített „új” fotókat felkeresve azokat a helyeket, ahonnan anno Klösz készítette képeit. 2013‐ban 40 év elteltével ismét lefotózta ezeket a helyszíneket. Míg Klösz felvételein a Monarchia légköre elevenedik meg, addig Lelkes képein az architektúra párhuzamossága mellett a városi tereken lévő élet különbsége mutatja a tér és atmoszféra folyamatos változását. Kerényi Zoltán fotómontázsainak szereplői egyfajta „időutazók” a technika és egy online gyűjtemény ismeretlen szerzőinek felvételei révén. Montázsain nem a város terei és épületei a főszereplők, hanem a mai környezetben megjelenő múlt századi emberek és pillanataik.

A 21. századi alteregók kiállítás fényképei nemcsak az urbanizációs folyamatok és tendenciák hatását, hanem a városi tér gyors és mára elfeledett változását is bemutatták, miközben megállítottak és elgondolkodtattak a megismételt fotók közötti párbeszédek révén.

Beszámolónkhoz a pénzügyi elszámoláson kívül mellékeljük a kiállítás elektronikus meghívóját és leporellóját, valamint a sajtómegjelenéseket.

Budapest, 2014.01.20.

Seres Szilvia DLA, kurátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lenyűgöző hármasképek Budapestről: ugyanazok a helyek, ugyanabból a szögből a XIX., a XX. és a XXI. században

Az előtte‐utána képpárok hihetetlenül népszerűek manapság, de szerintem mindig is azok voltak. "Nézd már milyen romantikus volt a Forum Romanum, mielőtt ezt a bazi nagy modern Colosseumot ide nem rakták" ‐ mondogatták talán már az ókori képnézegetők is, de az biztos, hogy ma is rendkívül élvezetes összehasonlítani a régi várost a maival. Ennél már csak az érdekesebb, ha nem két, hanem egyből három rétegét hasonlíthatjuk össze!

Ez történik hamarosan azon a kiállításon, amely december 11‐én nyílik a Fugában. A falakon egyrészt ott lesznek a Fortepanos képek mellett Kerényi Zoltán ablak a múltra kollázsai, amelyekről már rengetegszer írtam itt az Urbanistán is.

Viszont a másik produkció igazán új és izgalmas. Klösz György XIX. század végén készült képeit szinte minden városszerető ember ismeri. Sokan tudják, hogy Lugosi Lugo László 2000‐ben végigfotózta ezeket a helyszíneket és könyvben is megjelentette. De nem ez volt az első ilyen kísérlet!

Lelkes László 1973‐ban, Budapest 100. születésnapján már megtette ezt. Sőt, most a 140.‐en, ismét végigfotózta valamennyit. Így egy háromrétegű gyűjtemény jött létre. Ezekből készült tablók is láthatók majd a Fuga kiállításán, melyből ízelítőül bemutatunk párat. Kellemes hasonlítgatást és kiállításlátogatást.

Zubreczki Dávid


 

 

 


 

 

 

 

 

2016-March-08 16:53