Események

GIM konferencia 2015.

GIM=Gödöllői Iparművészeti Műhely konferencia 2015.

A Gödöllői Iparművészeti Műhely 2013-ban ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.

A műhely a gödöllői művésztelep (1901-1920) utcájában – a volt Erdő utcában – jött létre, egy a Gödöllői Önkormányzat által biztosított ingatlanon, amely művészeti tevékenységének, oktató programjának és összművészeti rendezvényeinek helyszínévé vált.

Az elmúlt másfél évtized alatt a GIM tevékenysége a kortárs iparművészet jelentős szervezőjévé, műhelyévé, kiállítóhelyévé vált. Olyan formációvá, amely professzionális alkotóművészet jelentős eredményeinek bemutatása mellett fontos feladatának tekintette a magyar iparművészet és képzőművészet közötti kapcsolat erősítését. A műhely tevékenysége számos ponton kapcsolódott a múlt századi gödöllői művésztelep tradícióihoz és szellemiségéhez. A műhely 15 éves tevékenysége alatt több mint 200 hivatásos iparművész és képzőművész műveinek bemutatását tette lehetővé kiállításokon, szimpóziumokon, belföldön és külföldön. A műhely kisugárzása az utóbbi években nemzetközi színtéren is megvalósult, az Euro-Art Európai Művésztelepek Szövetsége tagjává válva rendszeresen cserekapcsolatokat tart fenn neves európai művésztelepekkel.

A jubileumi év keretében csoportos képző- és iparművészeti kiállítást rendezett, 2013. október 18. és 2014. március 31. között, amelyre olyan képző- és iparművészeket hívtak meg, akiket az eltelt időszakban, a GIM-Házban szakmai díjakkal tüntettek ki.

A kiállításhoz kapcsolódóan 2014. szeptember 12-én konferenciát rendezünk a jubileumi katalógus bemutatásával. Érintjük az iparművészet és a képzőművészet egymáshoz való viszonyát, foglalkozunk: a gödöllői művésztelep (1901-1920) napjainkra és a kortársművészetre ható szellemiségével, a művésztelepi lét az alkotó munkát segítő inspiratív hatásával, és a kortársművészet és a mindennapi emberek, a fiatalság közelítésének lehetőségeivel.

A gödöllői műhely 15 éves tevékenységét elég jól megismerte belföldön, külföldön, főként a szakma. A gödöllői művészetkedvelő közönség, az iskolák és a tehetséggondozásra érdemes fiatalok rendszeresen látogatják kiállításaikat, rendezvényeiket. A művészeti folyóiratokban, a rádióban és a régióbeli újságokban egyaránt hírt adnak róluk.

A konferencia budapesti megrendezésének az a célja, hogy a fővárosban élő szélesebb közönség tudomást szerezzen róla, hogy figyelje honlapjukat és kihasználva a gödöllői kastély vonzerejét, a GIM-Házat is bekapcsolják a látogatási körbe. Reményeink szerint a konferenciát kísérő kapcsolatteremtő munka a médiumokkal, amelyek már eddig is felfigyeltek tevékenységükre, segíteni fogja, hogy még nagyobb ismertségre tegyenek szert.

A konferenciát két szekcióra tervezzük, felkérést kaptak:

 • D. Udvary Ildikó művészettörténész
 • Granasztói Olga művészettörténész
 • Katona Szabó Erzsébet textilművész
 • Kodolányi Gyula költő, műfordító
 • N. Dvorszky Hedvig művészettörténész
 • Orosz István képzőművész
 • Őriné Nagy Cecília művészettörténész
 • Simon Károly designer
 • Szabó Emma Zsófia művészettörténész
 • Wehner Tibor művészettörténész
 • Hidasi Zsófia ruhatervező iparművész

Levezető elnök:

 • Juhász Judit 
 • Feledy Balázs

A konferenciát a Batthyány Lajos Alapítvány konferencia termében, 1065 Budapest, Eötvös utca 24. sz. alatt rendeztük meg.

A programot a Magyar Design Kulturális Alapítvány és a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány bonyolítja le.