Események

MOME-BKK-MDKA workshop

MOME-BKK-MDKA kurzusheti workshop Budapest-Duna-Vízen járás workshop a budapesti hajós közösségi közlekedés tárgyi és vizuális környezetének megújítására

Budapest-Duna-Vízen járás workshop

MOME-BKK-MDKA kurzusheti workshop a budapesti hajós közösségi közlekedés tárgyi és vizuális környezetének megújítására

A kurzus helyszíne

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME)

A kurzus időpontja

2013. november (8) 11-15.

A kurzus szakmai előkészítéséért felelős

  • Dományi Bálint, Budapesti Közlekedési Központ (BKK), városfejlesztési vezető ,
  • Molnár L. Péter, Magyar Design Kulturális Alapítvány (MDKA), kuratóriumi tag.

A kurzust vezeti

  • Molnár L. Péter (MDKA),
  • Cosovan Attila (MOME),
  • Lenkei Balázs (MOME).

A bírálóbizottság tagjai

  •  Finta Sándor, Fővárosi Önkormányzat főépítész,
  • Zsótér László, MOME rektorhelyettes,
  • Bősze Sándor, Közlekedés Kft., közlekedésmérnök,
  • Molnár Ádám, BKK, formatervező,
  • Dományi Bálint, BKK, városfejlesztési vezető.

A kurzus célja

Újragondolni Budapest szervezett vízi közlekedésének a filozófiáját és ebbe az új filozófiába illeszkedő vizuális rendszer felvázolása.

A vizsgálódásban fontos megérteni a város és a Duna, a városlakók és a víz többrétegű kapcsolatrendszerét. Végeredményül olyan prezentációkat várunk, melyek konkrét formai és grafikai megoldásokkal mutatják be az elképzelt víziókat, megalkotott vizuális rendszereket.

A kurzus egyszerre épít a Designkommunikációs elvekre (rendszerépítés) és a konkrét formatervezési megoldásokra.

A jelentkezők csapatokban dolgozhatnak (2-3) fő. A workshop előtt több lépésben juttatunk el információkat a jelentkezőkhöz és a workshop lezajlása után egy kiállításra alkalmas 70x100-as tablókra optimalizált anyagot kell létrehozni.

A kurzus kimenete

Egy egységes rendszer jellegű formatervi koncepció megalkotása a hajók és a kikötők megjelenésére. A tervezés során figyelembe kellett venni a szolgáltatás sajátosságait. A tervek bemutatása egy konkrét hajótípuson és konkrét kikötőn keresztül történt.

Résztvevők száma

35 fő, ebből 25 fő formatervező szak (MOME), 10 fő vegyesen tervezőgrafikus, design menedzser, vizuális művészet tanár, designelmélet, fémműves.

A kurzus eredményei

Az egyhetes munka eredménye egy hajó formaterve, valamint egy kikötő vázlatterve vetített prezentációban és poszteren bemutatva. A kurzus lezárása után kötetlen időbeosztásban, kötelező jelleggel elkészültek a hajók 3D modelljei 3D-nyomtatható formátumban. Ez alapján a BKK vállalta, hogy minden csapat hajóját M1:50 méretarányban kinyomtatja, és egy kiállításon a poszterekkel együtt 2014 szeptemberében bemutatja.

A győztes csapat a BKK-val együttműködésben részt vesz a BKK által a Fővárosi Önkormányzat elé terjesztendő megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében, a szakértő tervezőcsapat tagjaként.