Események

XXI.Századi Alteregók kiállítás

Lelkes Lászlónak 1973‐ban Pest és Buda egyesítésének 100. évfordulója adta az ötletet egy fotós visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készített „új” fotókat.

Nemzeti Kulturális Alapprogram Vizuális Művészetek Kollégiuma

Szakmai beszámoló/21. századi alteregók kiállítás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisztelt Vizuális Művészetek Kollégiuma!

A Magyar Design Kulturális Alapítvány nevében szeretném megköszönni a 21. századi alteregók kiállítás létrehozásában nyújtott pályázati támogatásukat.

A kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban 2013.12.12‐től 2014.01.20‐ ig volt megtekinthető. (A kiállítás sikere miatt január 12‐ről 20‐ra hosszabbította a FUGA a kiállítás időtartamát). A HG ajánlója december második hetében az első helyre tette a kiállítást.

A kiállítás szakmai és közönségsikerét számos cikk, ajánló és rádiós interjú mutatja, valamint az a több mint 500 látogató, aki 2014. január 20‐ig megtekintette a kiállítást.

Lelkes Lászlónak 1973‐ban Pest és Buda egyesítésének 100. évfordulója adta az ötletet egy fotós visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készített „új” fotókat felkeresve azokat a helyeket, ahonnan anno Klösz készítette képeit. 2013‐ban 40 év elteltével ismét lefotózta ezeket a helyszíneket. Míg Klösz felvételein a Monarchia légköre elevenedik meg, addig Lelkes képein az architektúra párhuzamossága mellett a városi tereken lévő élet különbsége mutatja a tér és atmoszféra folyamatos változását. Kerényi Zoltán fotómontázsainak szereplői egyfajta „időutazók” a technika és egy online gyűjtemény ismeretlen szerzőinek felvételei révén. Montázsain nem a város terei és épületei a főszereplők, hanem a mai környezetben megjelenő múlt századi emberek és pillanataik.

A 21. századi alteregók kiállítás fényképei nemcsak az urbanizációs folyamatok és tendenciák hatását, hanem a városi tér gyors és mára elfeledett változását is bemutatták, miközben megállítottak és elgondolkodtattak a megismételt fotók közötti párbeszédek révén.

Beszámolónkhoz a pénzügyi elszámoláson kívül mellékeljük a kiállítás elektronikus meghívóját és leporellóját, valamint a sajtómegjelenéseket.

Budapest, 2014.01.20.

Seres Szilvia DLA, kurátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lenyűgöző hármasképek Budapestről: ugyanazok a helyek, ugyanabból a szögből a XIX., a XX. és a XXI. században

Az előtte‐utána képpárok hihetetlenül népszerűek manapság, de szerintem mindig is azok voltak. "Nézd már milyen romantikus volt a Forum Romanum, mielőtt ezt a bazi nagy modern Colosseumot ide nem rakták" ‐ mondogatták talán már az ókori képnézegetők is, de az biztos, hogy ma is rendkívül élvezetes összehasonlítani a régi várost a maival. Ennél már csak az érdekesebb, ha nem két, hanem egyből három rétegét hasonlíthatjuk össze!

Ez történik hamarosan azon a kiállításon, amely december 11‐én nyílik a Fugában. A falakon egyrészt ott lesznek a Fortepanos képek mellett Kerényi Zoltán ablak a múltra kollázsai, amelyekről már rengetegszer írtam itt az Urbanistán is.

Viszont a másik produkció igazán új és izgalmas. Klösz György XIX. század végén készült képeit szinte minden városszerető ember ismeri. Sokan tudják, hogy Lugosi Lugo László 2000‐ben végigfotózta ezeket a helyszíneket és könyvben is megjelentette. De nem ez volt az első ilyen kísérlet!

Lelkes László 1973‐ban, Budapest 100. születésnapján már megtette ezt. Sőt, most a 140.‐en, ismét végigfotózta valamennyit. Így egy háromrétegű gyűjtemény jött létre. Ezekből készült tablók is láthatók majd a Fuga kiállításán, melyből ízelítőül bemutatunk párat. Kellemes hasonlítgatást és kiállításlátogatást.

Zubreczki Dávid