Alapítványról

Tevékenység: könyvkiadás, kiállítások,
szimpóziumok, workshopok, pályázatok megvalósítása.

A Magyar Design Kulturális (közhasznú) Alapítványt 1992-ben, az alapítók azzal a céllal hozták létre, hogy a magyarországi vizuális környezet alakító, kulturális hagyományokat őrző és azzal azonosuló látvány és tárgyteremtő művészek, illetve teamok munkáját segítse.

Alapító kuratóriumelnök, Kulinyi István Munkácsy-díjas designer képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Alapító kuratóriumtagok: Dr. Szily Imre Balázs építészmérnök, belsőépítész, főiskolai docens; Györgyi János fotós. Az alapító kuratórium felismerte - a rendszerváltozás utáni - magyarországi kulturális változásokat és azon fáradozott, hogy a hazai designerek szakmai elismerése megvalósuljon, ennek érdekében felhívással fordultak a magyar alkotókhoz, és alkotásaikból anyagot gyűjtöttek. Kulinyi István megszerkesztett és megtervezte a Design '92 és a '94 könyveket. 1993-1996 között grafikai szakmai lapot szerkesztett Reklám és Grafika címmel, majd elindította a „Lépés a jövőbe” pályázatot.

Kulinyi István
Kulinyi István

Lelkes Péter

Lelkes Péter

Az alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke, Lelkes Péter DLA Habil Munkácsy-díjas designer tervezőművész, egyetemi magántanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az ő vezetésével az alapítvány céljainak megfelelő könyvek kerülnek kiadásra: pl. 1996-ban az általa szerkesztett, Kulinyi István által tervezett Zsennyei Műhely c. könyv. Kiállítások, szimpóziumok, workshopok és pályázatok valósulnak meg.

Az alapítvány 1996-ban, 1998-ban, 2000-ben „Lépés a jövőbe” elnevezésű országos design pályázatokat és kiállításokat rendezett a Műcsarnokban és a Vigadó Galériában.
Az 1978-ban létrejött Zsennyei Műhely folytatásaként 2005 óta a Magyar Design Kulturális Alapítvány - az NKA támogatásával - rendezi meg évenként a hazai és a nemzetközi design elméletének és gyakorlatának legjelentősebb fórumát a Zsennyei Nemzetközi Design Workshopot.   Az ott készült anyagokból az alapítvány az évenkénti Design Hét keretében kiállításokat és szimpóziumokat rendez a Budapesti Műszaki Egyetemen, 2013-ban pedig a Fuga Budapesti Építészeti Központban állított ki. A Zsennyei Műhely 35 éve folyó munkájáról a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiállítást rendezett a Design Terminálban.

A Magyar Design Kulturális Alapítvány célja között szerepel a tervezőművészeti könyvek kiadása, pl. 2004-ben a magyar formatervezés fél évszázadáról Lelkes Péter írt könyvet Art Designer címmel, majd 2014-ben Design35, (Zsennye 1978-2013) c. könyvet szerkesztett, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg. Az Alapítvány kiemelt tevékenysége, szakmai rendezvények és kiállítások szervezése és lebonyolítása, valamint a design történeti és kortárs gyűjteményének létrehozásában való közreműködés. 2018-ban a MMA támogatásával design konferenciát rendez a Budapesti Vigadóban. Az Alapítvány további kapcsolatot és együttműködést kíván folytatni a hazai és nemzetközi design szervezetekkel, egyetemekkel a kutatás-oktatás innovációs folyamataiban.